Anemia – naturalne metody walki z chorobą podstępnie narastającą

W ostatnich latach obserwuje się wzrost liczby osób dotkniętych anemią. W dużej mierze za to odpowiadają błędne, niezdrowe nawyki życiowe. Niekiedy nasz styl życia, niestety, nie jest optymalny dla zdrowia. Kiepska dieta, nadmierne obciążenie pracą, stan ciągłego zmęczenia, a także stres, to czynniki, które mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, włącznie z pojawieniem się anemii. Dodatkowo, nagła utrata dużej ilości krwi może być również przyczyną wystąpienia tej choroby. Jak więc skutecznie radzić sobie z tym schorzeniem?

Kluczowym aspektem jest prawidłowa diagnoza. Typowe objawy anemii to: permanentne uczucie zmęczenia, apatia, brak motywacji do działania, bladość skóry i nawet omdlenia. W sytuacji gdy te symptomy stają się nam znane, ważne jest, by nie zwlekać z wizytą u lekarza. Specjalista po wykonaniu odpowiednich badań krwi postawi dokładną diagnozę. Jeżeli anemia zostanie potwierdzona, lekarz na pewno zasugeruje wprowadzenie diety wysokobiałkowej.

Produkty, które są bogate w żelazo, a zatem szczególnie pomocne w walce z anemią to: wątróbka, czerwone mięso, szpinak i szczaw. Dodatkowo, warto wprowadzić do diety produkty zawierające witaminy B12, B6, C, E, a także kwas foliowy, miedź, cynk i molibden. W tym celu doskonale sprawdzą się jaja, papryka, pomidory oraz pietruszka.