Polska kuchnia w świetle historycznych wpływów

Nasza polska kuchnia, znanej przede wszystkim z pierogów, bigosu czy gołąbków, jest naprawdę bogata i różnorodna. Zauważalnym trendem jest stosowanie coraz bardziej wyszukanych i egzotycznych składników, które niegdyś były nam zupełnie obce. To dowód na wpływy innych kultur na nasze tradycyjne dania oraz skutek naszej obecności w Unii Europejskiej i procesów globalizacyjnych.

Nie zapominajmy jednak, że już wieki temu nasza kuchnia czerpała z innych kultur. Bona Sforza, żona króla Zygmunta Starego, uznawana jest za osobę, która wzbogaciła polską dietę o warzywa pochodzące z Włoch takie jak seler, pietruszkę, marchew czy por, nazywane dziś włoszczyzną. Ale czy zastanawialiśmy się kiedy zaczęliśmy spożywać piwo, kawę czy herbatę? Czy znamy ich historię?

Piwo to napój, który gościł na naszych stołach od wieków. Już pogańscy Słowianie doceniali ten złocisty napój. Znanym piwoszem był Bolesław Chrobry, a także Władysław Jagiełło. Piwo warzone było nie tylko z jęczmienia, ale również z wyki, a najlepsze było produkowane w klasztorach.

Kawa natomiast, bardzo popularna w krajach arabskich i Turcji, nie spotkała się od razu z entuzjastycznym przyjęciem w Polsce. Przybyła do nas od panujących nad Mołdawią Turków pod koniec XVII wieku. Znalazła swoich zwolenników wśród takich osób jak Jan III Sobieski czy Bohdan Chmielnicki. Prawdziwą eksplozję popularności kawa przeżywała w XVIII wieku, kiedy to otwierano liczne kawiarnie.

Herbata, podobnie jak kawa, początkowo była traktowana jako środek leczniczy. Dopiero pod koniec XVIII wieku stała się popularnym napojem, głównie dzięki wpływom Rosjan przebywających nad Wisłą.

Ziemniaki, które do Europy przybyły zza Oceanu w XVI wieku, początkowo były traktowane jako rośliny ozdobne. Dopiero za czasów króla Augusta III Sasa zaczęto je uprawiać na większą skalę jako warzywo uprawowe. Obecnie w Polsce hoduje się 118 odmian kartofli, które w różnych regionach mają swoje lokalne nazwy.