Zdrowotne korzyści i wartość odżywcza soku wyciskanego z jabłek

Sok jabłkowy, niezmiennie pozostający produktem o bogatej kompozycji odżywczej, jest równie zdrowy jak jabłka, z których się go przygotowuje. Receptura soku jabłkowego opiera się na witaminach, minerałach i przeciwutleniaczach, które mają zdolność do ochrony naszego ciała przed wieloma chorobami. Właśnie ze względu na niską zawartość kalorii w świeżo wyciskanym soku jabłkowym, może on być bez obaw wprowadzany do diety osób chcących schudnąć. Co więcej, ten naturalny napój jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, kluczowego dla zdrowia układu trawiennego.

Wielu ekspertów docenia wszechstronne korzyści płynące z picia soku jabłkowego ze względu na jego wartość odżywczą. W Wielkiej Brytanii istnieje nawet powiedzenie mówiące, że codzienne jedzenie jabłka skutecznie odpędza lekarza. To stwierdzenie ma swoje umocowanie w rzeczywistości, ponieważ jabłka są źródłem wielu substancji odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Dodatkowo, jabłka są niskokaloryczne – w 100 g owocu znajduje się jedynie 46 kcal.

Świeży sok jabłkowy jest przede wszystkim zasobnym źródłem błonnika pokarmowego, koniecznego dla prawidłowej pracy naszych jelit i całego układu trawiennego. W składzie tego naturalnego napoju odnajdziemy wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, E oraz potas. Sok jabłkowy dostarcza również zdrowych kwasów. Jabłka i produkty pochodzące z tych owoców są pełne antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.

Terapeutyczne korzyści płynące z picia soku jabłkowego są wynikiem jego bogatego składu: wzmacnia on układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C, wspiera procesy oczyszczania organizmu z toksyn dzięki błonnikowi, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową za sprawą zawartości potasu, neutralizuje działanie wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu za pomocą antyoksydantów. Dodatkowo, sok jabłkowy pomaga przywrócić równowagę lipidową krwi oraz stabilizuje poziom cukru we krwi dzięki zawartości pektyn.