Znaczenie diety w percepcji atrakcyjności twarzy: badanie francuskich naukowców

Francuscy naukowcy przeprowadzili badanie, które sugeruje, że konsumpcja śniadania obfitującego w rafinowane węglowodany – takie jak białe pieczywo czy płatki śniadaniowe – może wpłynąć na to, jak atrakcyjną widzimy naszą twarz. Wyniki tego badania pokazują, jak nasza dieta może wpływać na nasze zdrowie i atrakcyjność, zarówno w krótkim, jak i długim okresie.

Naukowcy z Uniwersytetu w Montpellier byli odpowiedzialni za przeprowadzenie tego ciekawego badania. „Od drugiej połowy XX wieku, zachodnia dieta przeszła znaczne przemiany. Wzrost spożycia rafinowanych węglowodanów jest związany z wieloma problemami zdrowotnymi. Fizjologiczne mechanizmy powiązane z tą dietą, takie jak hiperglikemia i hiperinsulinemia, mogą wpłynąć na nie-medyczne cechy, takie jak atrakcyjność twarzy”, stwierdzają autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie PLOS One, wydanego przez Public Library of Science.

Badanie obejmowało 104 uczestników, którzy brali udział w analizie związku między jednorazowym (śniadanie) i przewlekłym (podjadanie) spożyciem rafinowanych węglowodanów, a atrakcyjnością twarzy. Atrakcyjność twarzy była oceniana na podstawie zdjęć wykonanych dwie godziny po spożyciu posiłku, przez osoby płci przeciwnej. Badanie obejmowało trzy rodzaje posiłków: śniadanie, przekąski popołudniowe, oraz przekąski między posiłkami.