Atuty kulinarnego dziedzictwa Grecji: pełen smaku przegląd greckiego menu

Grecka kuchnia uchodzi za jeden z ważniejszych elementów kulturalnych, które wpłynęły na rozwój zachodniej cywilizacji. To nie tylko sztuka kulinarnej kreacji, ale także odbicie bogatej historii tego kraju i piękna jego krajobrazów, otoczonych od wschodu Morzem Egejskim i Kreteńskim, od zachodu Morzem Jońskim, a na południu – Morzem Śródziemnym. Odwiedzając Grecję na urlop, możemy zanurzyć się w wyjątkowych smakach ich kuchni, spróbować aromatycznych win, uważanych na całym świecie za jedne z najlepszych. Chociaż kulinarne przyzwyczajenia Greków ewoluowały na przestrzeni wieków, ich kuchnia nadal zadziwia swoją różnorodnością i niepowtarzalnym smakiem. Ale co sprawia, że jest tak wyjątkowa? Które składniki są najczęściej używane w typowych greckich potrawach?

Kraj Grecki słynie od niepamiętnych czasów z winogron dojrzewających pod ciepłym słońcem, które często są wykorzystywane do produkcji wina, jak również z wyśmienitych oliwek, będących źródłem najwyższej jakości oliwy. Hodowla i uprawy rozwijają się tutaj w sprzyjającym klimacie śródziemnomorskim, który jest również idealny na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Grecy od czasów antycznych znani są z miłości do dobrego jedzenia i zabawy. Święto Dionizje, uroczyście obchodzone na cześć boga wina Dionizosa, było jednym z najważniejszych wydarzeń tego typu w tamtych czasach.

Również dieta Greków przeszła wiele zmian. Trudno nie zauważyć, że menu greckie, podobnie jak w całej Europie, znacznie się rozszerzyło. Odkrycia geograficzne przyniosły nowe smaki w postaci nieznanych wcześniej przypraw, warzyw i owoców.

W starożytności dieta mieszkańców Grecji opierała się głównie na pszenicy, oliwie z oliwek, winie i rybach. Szczególną uwagę zwracano na umiejętność przygotowywania i przechowywania owoców morza, które były podstawą ich diety. Mięso pojawiało się na stołach raczej rzadko i głównie podczas specjalnych okazji, a jednym z najbardziej charakterystycznych mięs jest koźlina.

Wróćmy jednak do współczesnej kuchni greckiej. Typowy grecki posiłek zaczyna się od mezedes (przystawek) o intensywnym smaku, które mają na celu pobudzenie apetytu. Grecy często serwują także jako przystawkę sery, smażone warzywa i różnego rodzaju sosy. Niewątpliwie najpopularniejszym z nich jest tzatziki, przygotowany na bazie jogurtu, czosnku, świeżego ogórka i mięty. Dania główne zazwyczaj zawierają wybornie przyrządzone mięso jagnięce lub baranie. Na koniec nie może zabraknąć deseru – baklawa jest jednym z najsłynniejszych słodkości, choć Turcy również roszczą sobie prawa do jej wynalezienia.