Jakie produkty spożywcze najbardziej sprzyjają rozwojowi raka? Poznaj kancerogeny w żywności

Alkohol to substancja o wielu negatywnych skutkach, zarówno dla zdrowia jak i społeczeństwa. Pomimo że najbardziej znany jest związek nadmiernego spożycia alkoholu z marskością wątroby, istnieje także silne powiązanie z występowaniem nowotworów. W procesie metabolizmu alkoholu przez wątrobę, przekształca on się w aldehyd octowy – związek o udokumentowanym działaniu rakotwórczym, który może indukować guzy u gryzoni nawet poprzez wdychanie jego oparów! U ludzi spożywanie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, piersi, jelita grubego oraz wątroby.

Wielu badaczy zgadza się, że alkohol jest najbardziej niedocenianym czynnikiem rakotwórczym obecnym w diecie większości dorosłych. Swoją uwagę skupiają na tym, jak regularne spożycie alkoholu może zwiększać ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.