Mleko migdałowe: alternatywa dla mleka krowiego o wielu zaletach

Choć nazwane mlekiem, płyn wyciskany z migdałów to de facto napój o miękkiej, słodkiej konsystencji i subtelnym orzechowym zapachu. Znajduje ono coraz większe grono zwolenników, zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Osoby nietolerujące laktozy czy cierpiące na alergię na białka mleczne szczególnie cenią je jako zdrową alternatywę dla mleka krowiego. Mleko migdałowe jest również chętnie wybierane przez wegan i wegetarian. Pytanie jednak, jak przygotować ten napój w domowych warunkach?

Właściwości prozdrowotne mleka migdałowego

Mleka roślinne, w tym migdałowe, cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów. Ten trend wiąże się nie tylko z troską o dobro zwierząt czy ochronę środowiska naturalnego, ale przede wszystkim ze wzrostem świadomości dotyczącej zdrowego trybu życia. Konsumentom najbardziej do gustu przypadają te produkowane z migdałów, orzechów włoskich i kokosa. Wynika to z ich wyjątkowego smaku, aromatu, gładkości oraz struktury. Wszystko to wpływa na ich rangę jako napoju najwyższej jakości.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie korzyści dla zdrowia przynosi regularne spożywanie mleka migdałowego. Bogate w witaminę E (w postaci alfa-tokoferolu), działa ono jako antyoksydant, ochraniając komórki przed szybkim starzeniem się spowodowanym przez wolne rodniki. Oprócz tego, obniża ono ilość cholesterolu całkowitego, LDL oraz triglicerydów we krwi. To jednak nie wszystko – mleko migdałowe wykazuje również działanie prebiotyczne. Pobudza rozwój dobrych bakterii w jelitach, co z kolei przekłada się na poprawę ich ruchliwości.