Orzech tygrysi – cibora jadalna: wartości odżywcze, instrukcja przygotowania i miejsca zakupu

Bez względu na to, czy nazywasz je orzechami tygrysimi czy ziemnymi migdałami, jedno jest pewne – są one skarbnicą składników korzystnych dla zdrowia. Zatem nic dziwnego, że uważane są za tak zwane superfoods. Zapoznaj się z ich właściwościami odżywczymi, dowiedz się, jak się je przyrządza oraz gdzie możesz je nabyć.

Nie daj się zmylić nazwie – orzech tygrysi różni się znacząco od dobrze znanych Ci orzechów włoskich czy laskowych. Wynika to stąd, że nie jest on ani orzechem w tradycyjnym rozumieniu tego słowa, ani migdałem, ale drobną bulwą rośliny o nazwie cibora jadalna.

W ciągu ostatnich lat zyskał on wielką popularność nie tylko dlatego, że zawarte w nim składniki mają korzystny wpływ na zdrowie. Orzech tygrysi jest wyjątkowy także ze względu na to, że nie jest źródłem alergenów. Dlatego jeśli jesteś alergikiem na orzechy, bez obaw możesz go dołączyć do swojej diety.

Co więcej, używa się go do produkcji mąki bezglutenowej. To oznacza, że orzechy tygrysie warto włączyć do diety bezglutenowej.

Interesującym faktem jest, że uprawa tych niezwykłych orzechów rozpoczęła się dawno przed tym, zanim zaczęto diagnozować alergie, celiakię czy nadwrażliwość na gluten. Ziemne migdały były uprawiane już w starożytnym Egipcie. Z biegiem czasu dotarły również do Europy – największym ich producentem stała się Hiszpania.