Pochrzyn – bogactwo cennych składników odżywczych, zastosowania oraz miejsce zakupu

Pochrzyn nie jest jednoznaczną nazwą dla specyficznego gatunku rośliny, ale raczej terminem obejmującym aż 600 różnorodnych odmian pnączy z bulwami. Pochrzyn dziki czy chiński to tylko nieliczne przykłady. Wielokrotnie stanowi źródło pożywienia w krajach Azji, Afryki Zachodniej oraz Ameryki Południowej. Ponadto, pochrzyn wykorzystywany jest w medycynie tradycyjnej na terenie Chin. Jeśli nie miałaś jeszcze szansy doświadczyć niesamowitych możliwości tej rośliny, nadszedł czas na zmianę!

Zastanawiając się nad wyglądem pochrzynu, warto podkreślić, że cechuje go specyficzne wieloletnie pnącze. Najbardziej interesujące w tym kontekście są dwa gatunki: pochrzyn słoniowy (łac. Dioscorea elephantipes) oraz chiński (łac.Dioscorea batatus).

Na pewno zasługuje na uwagę pochrzyn słoniowy, który nazywany jest również „rośliną żółw” czy „słoniową stopą”. Powodem takiej nazwy jest jego bulwa o grubej, popękanej skórce, która w naturalnych warunkach może osiągać średnicę nawet 1 metra!

Pochrzyn chiński również zwraca na siebie uwagę swoim wyglądem. Znany jest pod nazwą „pnący ziemniak”, co stanowi odniesienie do kształtu jego bulw, które są do złudzenia podobne do ziemniaków. Co więcej, są one jadalne, co pozwala na urozmaicenie codziennego menu o „ziemniaka” prosto z tropikalnej dżungli! Dioscorea batatus produkuje także smaczne owoce, które pojawiają się jesienią.

Właściwości odżywcze pochrzynu – dlaczego warto go spożywać?

Dziki pochrzyn (ang. wild yam) jest źródłem witaminy C oraz całej grupy witamin B, w tym rzadko spotykanej w produktach roślinnych witaminy B12, co czyni go doskonałym dodatkiem do diety wegańskiej.

Wartość pochrzynu podnosi obecność witaminy B6, która współdziała z witaminą B12 zapewniając sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, witamina C zawarta w tej roślinie ma korzystny wpływ na produkcję kolagenu, przyswajanie żelaza niehemowego (co jest kolejnym argumentem za włączeniem dzikiego pochrzynu do diety roślinnej), a także wzmacnia układ odpornościowy.

Wild yam dostarcza również składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, czy wapń. Ze względu na te składniki, spożywanie pochrzynu zalecane jest osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz problemami stawowo-kostnymi.