"Zapraszamy do odkrycia sekretnych mocy żurku, najwyżej ocenianej zupy świata"

Idący wielkimi krokami czas Wielkanocny przynosi ze sobą nieodłączne danie, które cieszy się mianem „najlepszej zupy świata”. Mowa tutaj oczywiście o żurku, bazującej na zakwasie potrawie, która posiada wiele korzyści dla zdrowia. Odkryjmy razem, dlaczego warto spożywać żurek, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych.

Żurek to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Dla wielu osób jest to nieodzowny element świątecznego menu, ale również dla wielu innych smakoszy jest to danie, którego nie powinno się ograniczać tylko do okresu świątecznego. Popularność żurku rośnie również za granicą.

W rankingu najlepszych zup świata, opracowanym pod koniec poprzedniego roku przez portal Taste Atlas, żurek uplasował się na drugim miejscu. Nasze tradycyjne danie zostało pokonane jedynie przez tonkotsu ramen, pochodzący z Japonii.

Drugie miejsce żurku w rankingu jest wynikiem głosowania internautów, ale zupę opartą na zakwasie cenią również eksperci. Szef kuchni Andrea Camastra, prowadzący warszawską restaurację Nuta, nagrodzoną gwiazdką Michelin, jest jej wielkim fanem. Mimo że Camastra pochodzi z Włoch, z regionu Apulia, to udało mu się zakochać w niektórych polskich potrawach, a szczególnie w żurku.

– Zawsze podkreślam, że nie ma nic smaczniejszego niż prawdziwy, pełen aromatu żurek, czy to podany jako klasyczna zupa, czy jako gęsty sos do białej ryby – tak jak serwuję go aktualnie moim gościom w Nucie. Nie potrzebujemy specjalnej okazji, jak Wielkanoc, aby go przyrządzić. U mnie ten danie rządzi przez cały rok, to najlepsza zupa na świecie – mówi Camastra.

Żurek, jak wiele potraw, może mieć wiele odmian. Każda kuchnia ma swoje unikalne wydanie żurku. Jednak pewne elementy są stałe. To przede wszystkim zakwas żytni (mąka żytnia razowa, woda, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie), bulion lub wywar (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie), wędzony boczek lub żeberka, kiełbasa (najczęściej biała, ale nie zawsze), czosnek, majeranek, chrzan i – już po ugotowaniu – jajko. Wśród dodatków możemy znaleźć grzyby, śmietanę, ziemniaki, natkę pietruszki. Dostępna jest również wersja postna, bez mięsnych składników.

Chcesz ugotować żurek? Możesz skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.

W 100g ugotowanego żurku znajdziemy:

Kalorie – 50 kcal (w czystej wersji),
Tłuszcze – 3 g,
Białka – 2 g,
Węglowodany – 5 g,
Błonnik – mniej niż 1 g,
Witaminy B1, B2, C i E,
Mikroelementy: sód (450 mg), fosfor (30 mg), wapń (10 mg), magnez (10 mg), potas (85 mg).