Zdrowotne i odżywcze walory malin, ich znaczenie i wykorzystanie, a także receptura na nalewkę malinową

Maliny są jednymi z najbardziej lubianych owoców, które kojarzą się z ciepłem słonecznych dni. Wykazują one jednak tak wiele korzyści dla zdrowia, że warto je spożywać nie tylko w sezonie letnim. Zapoznajmy się bliżej z tym, czemu maliny są tak zdrowe i w jaki sposób można z nich skorzystać.

Co kryją w sobie pestki i liście malin?
Maliny rosną głównie w strefach o umiarkowanym klimacie, takich jak Ameryka Północna, Azja czy Europa. Mają różne odmiany, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz smakiem owoców. Czerwone maliny są zdecydowanie najpopularniejsze, choć rzadziej spotyka się również czarne maliny.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że nie tylko owoce malin mają wartość odżywczą. Pestki i liście tych owoców zawierają także wiele cennych składników:

  • kwasy organiczne;
  • flawonoidy;
  • garbniki;
  • karotenoidy;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 (znajdziesz je w oleju tłoczonym z pestek malin).

Te składniki mają działanie przeciwnowotworowe, łagodzą stany zapalne, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. Dlatego warto włączyć do diety nie tylko owoce malin, ale także ich pestki i liście.

Odżywcza moc owoców malin

Jednym z powodów, dla których maliny są tak popularne w sezonie letnim, jest ich wyjątkowa wartość odżywcza. Osoby będące na diecie odchudzającej na pewno ucieszy fakt, że 100 gramów malin dostarcza jedynie 43 kcal.

Co więcej, maliny są bogate w błonnik pokarmowy – 100 gramów tych owoców zawiera ponad 6 gramów tego składnika, co sprawia, że są one doskonałym produktem dla osób dbających o smukłą sylwetkę. Wysoka wartość odżywcza malin wynika również z obecności:

  • składników mineralnych – przede wszystkim wapnia, magnezu, fosforu i potasu;
  • witamin – zarówno liście malin, jak i owoce są dobrym źródłem witaminy C. Ponadto w owocach malin znajduje się kwas foliowy;
  • kwasu elagowego, który ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe;
  • antocyjanów, będących antyutleniaczami chroniącymi przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.

Czy wartość odżywcza mrożonych malin jest porównywalna z tą, którą mają świeże owoce? Mrożone maliny dostarczają taką samą ilość kalorii i błonnika pokarmowego co świeże. Ponadto są one źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność. Dlatego warto wykorzystać je jako uzupełnienie diety w chłodniejszych miesiącach. Można również skusić się na suszone maliny – pod warunkiem, że wybierzesz produkt wysokiej jakości, bez dodatków cukru czy konserwantów.