Zdrowotne korzyści i wartość kaloryczna brzoskwini – wszystko, co powinieneś wiedzieć

Właściwości odżywcze owoców są niezaprzeczalnie korzystne dla naszego zdrowia. Dostarczają one witamin, błonnika, polifenoli oraz minerałów. Wielość dostępnych gatunków sprawia, że możliwe jest codzienne zaspokojenie swojej potrzeby na różnorodne owoce. Nie jesteś skazany na monotonne spożywanie jabłek, gruszek lub cytrusów. Możesz cieszyć się różnorodnością, dodając do swojego menu brzoskwinie – niskokaloryczny owoc, który obfituje w witaminy i inne prozdrowotne związki. Ale jakie dokładnie? Szczegółowe informacje znajdziesz poniżej!

Pierwotnym miejscem pochodzenia brzoskwini zwyczajnej (łac. Prunus persica) – rośliny z rodziny różowatych, jest prawdopodobnie Azja, a precyzyjniej – Chiny. Obecnie rzadko spotykana w formie dzikiej, brzoskwinia to raczej typowo uprawny gatunek drzewa. Może dorosnąć nawet do ośmiu metrów wysokości, mimo że te, które widzisz w ogrodach są zwykle połowę mniejsze.

Zamiast nabywać brzoskwinie w supermarketach, możesz zdecydować się na posadzenie własnego drzewa w swoim ogrodzie. Dzięki temu będziesz miał stały dostęp do owoców pochodzących z pewnego źródła. Warto jednak pamiętać, że:

  • brzoskwinia to gatunek ciepłolubny, więc wymaga słonecznego miejsca, które jednocześnie jest dobrze chronione przed wiatrem;
  • drzewo potrzebuje bardzo żyznej i lekko wilgotnej gleby o neutralnym pH;
  • brzoskwinia nie jest odporna na mróz – wiosenne przymrozki mogą zniszczyć jej kwiaty i pąki kwiatowe.

Po zapewnieniu odpowiednich warunków uprawy, będziesz mógł delektować się unikalnym smakiem soczystych owoców prosto z twojego ogrodu. Ale dlaczego warto włączyć je do twojej diety?